CIEES 2023 ‘ÜN ARDINDAN
Uluslararası Doğu Avrupa Çalışmaları Kongresi (CIEES) 4-6 Mayıs 2023 tarihlerinde Türkiye’nin en kuzey noktasında Karadeniz’in şirin şehri Sinop’ta Sinop Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
CIEES 2023’de kongrenin bu yıl için belirlenen” Doğu Avrupa’da Kent ve Uygarlık” ana temasına uygun olan 115 bildiri programda yer aldı. Mazeretleri dolayısıyla kongreye fiilen katılamayan birkaç akademisyenin dışında büyük oranda katılım sağlandı.
Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Platformu’nun kuruluş felsefesi ve mazisinde Ukrayna’nın özel bir yerinin olduğu bilinmektedir. Yaşanan savaş hâli sebebiyle Ukrayna’dan katılımlar online da olsa diğer yıllara nazaran sınırlı kaldı. Bu sebeple bu yılki kongrede yabancı katılımcı oranı %10 düzeyinde oldu. Her şeye rağmen Türkiye’deki üniversitelerin dışında Gürcistan, Macaristan, Hırvatistan, Arnavutluk, Rusya ve Almanya’daki üniversitelerden katılım sağlandı.
Kongrenib açılış konuşmalarını KongreDüzenleme Kurulu Başkanı ve PIEES kurucu üyesi Prof. Dr. Nuri KAVAK yaptı. Protokol konuşmalarında Sinop Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nihat DALGIN ve Sinop vali vekili Ali Osman BULAT birer konuşma yaptılar. Vali yardımcılarından Ahmet Berkay DENİZ iki gün süren oturumları kesintisiz takip ederek güçlü bir destek verdi.
Prof. Dr. Mualla UYDU YÜCEL’in başkanlığını yaptığı açılış oturumunda Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, Prof. Dr. Yücel ÖZTÜRK, Prof. Dr. Giray SAYNUR DERMAN, Prof. Dr. Orhan KILIÇ ve Prof. Dr. İbrahim TELLİOĞLU birer tebliğ sundular. Daha sonra üç ayrı salonda yapılan 22 iki oturum ve değerlendirme oturumu ile kongre sonlandı.
6 Mayıs 2023 Cumartesi günü Sinop şehrindeki tarihi ve turistik mekânlara bir gezi programı düzenlendi. Bu bağlamda Hamsilos, Akliman, İnceburun Feneri, panoramik Sinop Cezaevi, Alaeddin Cami ve Medresesi ile Balatlar Kilisesi kazı alanı ziyaret edildi.
Bütün katılımcıların ortak kanaati kongrede sunulan bildirilerin bilimsel seviyesinin oldukça yüksek olduğu şeklindeydi.
Bu kongrenin en önemli sonucu Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı bir zamanda böylesine bir platformun ne denli gerekli ve önemli olduğunun ortaya çıkmasıdır. PIEES’in daha önce yaptığı bilimsel toplantıların ve yayınladığı dergilerin bu savaş sürecinin değerlendirilmesine yönelik önemli bir bilgi birikimi oluşturduğu tespit edilmiştir. Bunun dışında platform temsilcilerinden Prof. Dr. Yücel ÖZTÜRK, Prof. Dr. Giray SAYNUR DERMAN, Prof. Dr. Ferhad TURANLY ve Prof. Dr. Nuri KAVAK başta olmak üzere birçok PIEES kurucusu ve yönetim kurulu üyesinin ulusal düzeyde yayın yapan organlarda en objektif ve doyurucu değerlendirmeleri yaptığı müşahede edilmiştir. Bu çerçevede PIEES’in faaliyetlerinin bundan sonraki süreçte devletin ilgili kurumlarınca daha yakından takip edilmesi ve desteklenmesi gerçeği vurgulanmış ve ortaya çıkmıştır.
PIEES olarak kongrenin kusursuz bir şekilde icra edilmesinde ciddi destekleri olan Türk Tarih Kurumu’na, Sinop Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve katkı sağlayan diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Kongreye ev sahipliği yapan Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı’na ve akademik kadrosuna, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuri KAVAK ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan YAZICI’ya içten yaklaşımları ve özverili gayretleri için şükranlarımızı sunuyoruz. Bunun dışında kongrenin hazırlık safhasından tamamlandığı güne kadar her aşamasında var olan Dr. Öğr. Üyesi Sema AKTAŞ SARI, Arş. Gör. Mehmet KERİM ve Erim VATANSEVER’in göz ardı edilemeyecek emeklerinin altını çiziyor ve kalbi teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Prof. Dr. Orhan KILIÇ
PIEES Kurucu Üyesi