PIEES, belirtilen amaçları doğrultusunda belli aralıklarda çalıştay(workshop), seminer, sempozyum gibi çalışmalar yapmakta, elde edilen bilimsel verileri yayınlamakta ve bilim aleminin hizmetine sunmaktadır. İlki Kamaniçe’de gerçekleştirilen kongrelerin ikincisi Kiev’de (CIEES 2018) Taras Şevçenko Üniveristesi işbirliği ile üçüncücü ise Üsküp’te (CIEES 2019) Türk-Balkan Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. PIEES’in temel çalışma sahasından birisi de yılda iki kez akademik camianın hizmetine sunulan dergi faaliyetidir. Grubumuzun üç yıldan beri yayınlamakta olduğu Uluslararası Doğu Avrupa Çalışmaları Dergisi (JIEES), indekslerde taranan, saygın bir dergi olma yolundaki çabalarını sürdürmektedir.
Periyodik ve süreklilik taşıyan bu faaliyetlerimiz yanında, Doğu Avrupa tarihi, kültürü ve jeopolitiği alanlarında uluslararası toplumun ilgisini çeken konular da PIEES’in çalışma alanları arasında yer almaktadır. Bu cümleden hareketle günümüzde içinde bulunduğumuz konjonktürde Doğu Avrupa tarihinin temel kurumları arasında yer alan Ortodoks Patrikhanesi ve kollarının Amerika, Avrupa, Rusya, Ukrayna ülkeleri arasında gerilimler yaratacak düzeyde önem kazanmış olması ve konunun tarihi süreç göz önüne alındığında Türkiye’ye dayanması, platformumuzun bu alanda akademik bir faaliyet gerçekleştirmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.
Bu düşünce neticesinde platformumuz 17. 04. 2020 tarihinde gerçekleştirdiği çalıştayda “Doğu Avrupa Tarihinde Kilise’nin Rolü” bir e-kongre yapılmasına karar vermiştir. Belirtilen çalışma ile Doğu Kilisesi’nin tüm yönleriyle ele alınması hedeflenmektedir. Türkiye’de ilgili alanda bireysel yayınların dışında ortak çalışmaların bulunmaması da yapmayı düşündüğümüz etkinliğin önemini arttırmaktadır.
Platform, aşağıda çerçevesini sunduğumuz konularda etkinliğe katkıda bulunmak isteyen araştırmacıların katılımlarını beklemektedir.
CIEES 2020’NİN GENEL ÇERÇEVESİ
Doğu Kilisesi’nin Doğuşu ve Kuruluş Süreci
Doğu Kilisesi’nde İnanç ve Akide (Diğer mezhep ve kiliselerden ayrıldığı yönler)
Doğu Kilisesi’nin Ait olduğu Toplumun Tarih ve Kültüründeki Yeri
Doğu Kilisesi’nin İç ve Dış Politika, Jeopolitik ve Stratejik Alana Etkisi ile Yansıması
Bizans Kilisesi ve Ekümenizm
ORTODOKS KİLİSELER
İstanbul Rum Patrikhanesi
Bizans Kilisesi ve Ekümenizim
Ukrayna Ortodoks Kilisesi
Rus Patrikhanesi
Bulgar Patrikhanesi
Sırp Patrikhanesi
Arnavutluk Ortodoks Kilisesi
Rumen Ortodoks Kilisesi
Yunanistan Kilisesi
Polonya Ortodoks Kilisesi
Gürcü Ortodoks Kilisesi
Kıbrıs Ortodoks Kilisesi
Kudüs Patrikhanesi
Çek ve Slovak Ortodoks Kilisesi
İskenderiye Patrikhanesi
Antakya Patrikhanesi
MONOFİZİT KİLİSELER
Ermeni Apostolik Kilisesi
Süryani Kilisesi
Kopt Kilisesi
Etiyopya Kilisesi
Malankara Kilisesi
Eritre Kilisesi