PIEES (Doğu Avrupa Araştırmaları Platformu), belirlenen amaçları doğrultusunda belirli aralıklarla çalıştay, söyleşi, seminer, sempozyum ve kongre çalışmaları gerçekleştirmekte; elde edilen bilimsel verileri yayınlayarak bilim dünyasının hizmetine sunmaktadır.

 İlki Kamaniçe’de düzenlenen kongrelerin ikincisi Kiev’de (CIEES 2018), Taras Şevçenko Üniversitesi iş birliğiyle; üçüncüsü ise Üsküp’te (CIEES 2019), Türk-Balkan Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilmiştir. Covid-19 salgını nedeniyle “Doğu Avrupa Tarihinde Kilise’nin Rolü” temalı kongre çevrim içi ortamda düzenlenmiştir. Beşinci kongre İzmir Demokrasi Üniversitesi iş birliğiyle hibrit formatta yapılmış, altıncı kongre olan CIEES 2023 ise Sinop Üniversitesi iş birliğiyle 4–6 Mayıs 2023 tarihlerinde Sinop’ta gerçekleştirilmiştir. Yedinci kongre CIEES 2025, Prof. Dr. Mustafa Öztürk anısına Elazığ’da düzenlenmiştir.

PIEES kongrelerinin her birinde ele alınacak çalışma konuları, tarihsel perspektif temelinde ve Doğu Avrupa ile sınırlı kalmak kaydıyla, belirlenen ana temalar çerçevesinde şekillendirilmektedir.

Bu bağlamda CIEES 2026, University of Pecs ile iş birliği halinde, Macaristan- Pecs şehrinde düzenlenecektir. Kongrenin ana teması “Doğu Avrupa’da Tarih, Kültür ve Toplum” olarak belirlenmiştir.

Kongre yüz yüze gerçekleştirilecek olup, sunulacak bildirilerin ana tema çerçevesinde olması beklenmektedir. Ana tema dışında kalan bildiri önerileri değerlendirmeye alınmayacaktır.

Kongre Temaları

Sosyal Yaşam

  • Nüfus ve Nüfus Hareketleri
  • İskân ve Göç
  • Şehir Yaşamı
  • Kırsal Toplum Yapıları
  • Etnisite
  • Halk Kültürü
  • Din ve İnançlar
  • Eğitim ve Öğretim
  • Fikir Hareketleri
  • Vakıflar

İktisadî Yapılar

  • Toprak Sistemi ve İdaresi
  • Üretim ve Vergiler
  • Ticaret ve Ticarî Mekânlar
  • Tarım ve Hayvancılık
  • İaşe
  • Fiyat Hareketleri
  • Ulaşım ve Lojistik
  • Değişim, Dönüşüm ve Süreklilik

Kültür ve Sanat

  • Sanat
  • Kültürel Süreklilik
  • Kültürel Miras
  • Dil ve Kimlik
  • Dil, Kültür ve Bellek
  • Kültürlerarası Etkileşim
  • Edebiyat ve Toplum